19 feb. 2010

Fler spår

Jag har redan skrivit om alla spår i snön. När snön ligger så länge som nu, så kan man riktigt se hur mycket trafik det är av djur på vissa ställen. Första bilden är från Frualid, där vildsvinen har trampat ett helt nät av vägar.

Inne i ett snår hade svinen gjort en sovplats som en fördjupning fodrad med gräs. Tamsvin som hålls ute gör samma sak, om de har möjlighet.

Här är avtryck av en fågelvinge, kanske en skata. Till höger har det hoppat en mus.

Möss är rädda för att springa ut på öppna ytor, där rovfåglar och rovdjur kommer åt dem. Här har en mus irrat runt mellan torra nässlor. Kanske ligger det näringsrika nässelfrön i snön.



15 feb. 2010

Naturen i Sjöbo har gått på facebook


Nu kan du bli fan av Sjöbos natur på facebook! Där kan du själv dela med dig av tips, upplevelser eller bilder. Jag kommer att göra samma sak, och när det finns en ny blogpost här kommer jag att länka till den från facebooksidan.

4 feb. 2010

Lodjuret är kvar

Lodjuret som sågs vid Övedskloster före jul är kvar kring Sjöbo, berättar Ystads Allehanda. Enligt länsstyrelsens rovdjursenhet har lon iagttagats i närheten av Björka, och 1. februari var det naturkännaren Kjell Nilsson som såg lodjuret från sitt köksfönster i utkanten av Sjöbo samhälle, nära Åsumån.
I närheten av huset kunde Kjell Nilsson sedan ta bilder på djurets spår i snön.

Grattis till Kjell Nilsson, som har säkrat bevis på Sveriges sydligaste lodjur!