8 juni 2010

Allt det vanliga


Hjälp, det går för fort nu! Sen vår och mycket regn har lett till en grön explosion i naturen. Det är som att sitta vid ett restaurangbord medan alla menukortets rätter bärs in samtidigt. Jag vet att majnycklar, lundviva och annat spännande står och blommar på olika fina platser, men de flesta av dem får helt enkelt blomma över utan att jag hinner att se dem.

Naturintresse handlar ofta om det som är ovanligt eller speciellt. Det är inte så konstigt, för många arter är faktisk ovanliga, och det är bra att ha koll på att de inte försvinner. Men volymen av allt det gröna eller flygande eller krypande därute utgörs naturligtvis av det som är vanligt. Triviala arter, som botaniker skulle säga.

Så här års blir man påmind om att det vanliga kan vara det allra vackraste. Maskrosornas dunklot, hundkäxens vita moln. Även om för mycket maskrosor och hundkäx i en naturbetesmark er tecken på att mer känsliga arter har trängts undan.

Närbilden av det hjärtformade fröet överst visar växten lomme, ett av de allra mest triviala ogräsen. Här under är det hundkäx, maskros, teveronika och den lilla eleganta grässtjärnblomma. De två senare är ganska vanliga i dikesrenen, men man måste titta efter mellan gräset för att hitta dem.