18 jan. 2010

Spår

Några lodjursspår har inte rapporterats, men går man ut i naturen nu kan man hitta alla möjliga andra spår. Ett av de allra vanligaste är märken efter rådjurets klövar.

Visste du förresten att vartenda rådjur i hela Sverige härstammar från Sjöbo? i slutet på 1700-talet utrotades den svenska rådjurstammen nämligen nästan fullständigt, efter att jakten hade frigivits. Enligt källor var det endast kring Övedskloster det fanns rådjur kvar. Då jakten slutligen upphörde kring 1830 spred rådjuren sig åter, och förvånansvärt snabbt återtog de sitt gamla utbredningsområde.

Spår är inte bara fotavtrycken av olika djur. De visar också på hur djuren rör sig och ibland olika saker som har hänt. Man kan hitta en snögrop där en hare har suttit och tryckt eller kanske ett vingavtryck från en rovfågel som har slagit ner.

Men vad har hänt här? Finns det någon läsare som har lust att gissa?

Spåret är inte gjort av något litet djur. Här har det gått bredvid mina storlek 46. (Nej, jag hade inte en mindre dinosaurie med i koppel...)

2 kommentarer:

 1. Jättefin blogg, och jättefina bilder! Är det Sophia som fotar?

  Jag gissar att en stor våtmärksfågel (häger eller sådant) har landat, halkat lite, landat igen, och gått iväg till vänster.

  Jag tycker att det är mycket spännande med lodjuret, och jag vill ut och spåra! (I mitt förra liv, var jag en "tracker." Kolla www.sdtt.org.)

  SvaraRadera
 2. Tack! nä, det är mina bilder (om det inte står något annat)

  Stor fågel, ja. Häger, nej.
  Simfötter och korta, kobenta steg... det är inget ovanligt djur, jag tyckte bara det var otroligt så stora fötter de har.

  Den senaste iakttagelse av lon jag har hört om var 1. feb. nära platsen där väg 13 korsar Åsumån. Jag har hört rykten om spår under januari i närheten av Björka, så skogarna utmed ån är nog ett bra ställe att leta. Ta bilder om du hittar spår! Ha någonting med på bilden som visar på storleken.

  SvaraRadera