Jag lovade berätta om ett otroligt fornfynd från Åsum. Historiska Museet i Stockholm har en sökfunktion på nätet, där man kan se vad de har i samlingarna från vartenda socken i landet. Om det är fina saker brukar det finnas en bild också.
Sjöbotrakten har relativt lite fornminnen, så det var utan några större förväntningar att jag började titta igenom sökresultaten.
Jaha, från Näsby är det minsann några fina vikingatidsfynd, bl.a. en silverskatt med vackra armringar och en myntskatt med europeiska och arabiska mynt. Undangömt vikingasilver finns lite här och var, men kul att vi har något från Sjöbo också.
Men under Södra Åsum poppade det fram en bild som fick mig att hoppa till i stolen. Jag vet mycket väl vad detta är: det är en guldbrakteat från folkvandringstid, runt 500-talet. Motivet i mitten med en häst och ett huvud är typiskt, och jag har själv fotograferat brakteater från Bornholm med precis samma motiv. Brevid hästen är en kort runtekst också, det är inte så vanligt, även om det finns på en och annan brakteat. Men allt det runt om! Mönster i vackert relief, utfört med mycket säker hand för 1500 år sedan. Och bara storleken - så stor är ingen brakteat jag känner till... Det står i bildteksten att guldskivan är 12,3 cm på tvären och väger 100 gram! Det verkar helt omöjligt.
Det visar sig att det bara är jag som inte har lärt topplistan över svenska fornfynd. När man börjar leta blir det klart att brakteaten från Södra Åsum er den största som överhuvudtaget har hittats i Norden (och därmed i världen, eftersom brakteater är en nordisk grej)
Den finns nu i guldrummet på Historiska Museet, där man har ställt ut det bästa av det bästa.
Brakteater är hängsmycken som kan ha suttit i ett hänge på kläderna eller runt halsen. De brukar ha ett ösken, men här har det har trillat av eller kanske avlägsnats med flit. Man tror att de har burits av högt uppsatta personer som tecken på värdighet, inte helt olikt medaljer i senare tider.
Hur i hela friden har järnålderns största guldmedalj då hamnat i Åsum? Kan den personen som har burit den ha bott här? Möjligen, men då har Åsum varit en mycket viktigare plats än vi känner till i dag. Om guldstycket hörde hemma någon annan stans finns det två möjligheter: Det kan ha offrats eller det kan har gömts undan av någon, som kanske inte var rätta ägaren.
Både offerplats och rånare kan man tänka sig vid ett vadställe.
Brakteaten hittades förresten redan på 1800-talet. Den exakta fyndplatsen är okänd.
Uppdatering: Skånska Dagbladet har gjort en bra artikel om fyndet 3. mars 2010.
(bilder: © Historiska Museet, Stockholm)
Inte nog med att det är fantastiskt fynd - det är också otroligt vackert!
SvaraRaderaOch inte nog med detta fynd - även den g:a kyrkan i Södra Åsum är en pärla precis som den g:a stenbron över vadstället!
SvaraRadera